Currency

0 item
Your Cart is currently empty!
0 item
Your Cart is currently empty!

 

 

Exista un interes foarte mare pentru proprietatile ciocolatei, pe care maestrul artizan ciocolatier Walter Bovetti le impartaseste in comunicarea sa, urmarind proprietatile ciocolatei precum si cateva recomandari de consum.

Ciocolata Bovetti
Ciocolata Bovetti

 Ciocolata reduce riscul bolilor cardiovasculare: Proprietățile medicinale ale bobului si pudrei de cacao, pentru sistemul cardio-vascular au fost deja identificate de mai mulți ani. În martie 2007, cercetatorii de la Universitatea Yale din SUA au publicat un studiu care demonstreaza ca ciocolata neagra îmbunătățeşte funcțiile arterelor sangvine. Potrivit acestor medici, consumul zilnic al unui pătrat din ciocolata neagra are acelaşi efect ca şi aspirina pentru a reduce gradul de coagulare al sângelui şi determinant in scaderea riscului de blocare a arterelor responsabile pentru numeroasele atacuri de cord. 
- Ciocolata combate procesul de imbatranire, deoarece conține vitamina E.
 
- Ciocolata ajută la eliminarea colesterolului şi a calculilor biliari.
 
-
 Ciocolata poate fi benefica în dieta diabeticilor. Ciocolata, are de fapt un indice glicemic relativ scăzut de zahăr in sânge, care creşte în mod regulat, dar nu la fel de rapid ca alte produse alimentare sau băuturi cu amidon sau zahăr rapid digerate. 
- Ciocolata este energie: ea este o buna sursă de glucide pentru sportivi.
 
- Ciocolata este un tonic, deoarece contine
 cafeina, teofilina si teobromina, care sunt stimulente uşoare. 
-
 Ciocolata este un antidepresiv deoarece contine teobromina, care în mod substantial mareste rezistenta organismului la stres si serotonina, care determină distractia si buna dispozitie.

Lupta împotriva ideilor preconcepute!

- Nu există nici o legătură convingătoare între consumul de ciocolata si obezitatea.
- Ciocolata nu cauzează crize de ficat,
 grăsimile din cacao fiind nesaturate si usor de digerat. 
- În general, ciocolata
 nu este un aliment alergenic (poate contine totusi, uneori, proteine din lapte, nuca, soia, care sunt de obicei adăugate, si care sunt alergeni). 
- Contrar a ceea ce de multe ori se aude, ciocolata
 nu creează dezechilibre de ordin dermatologic, nu genereaza boli ale pielii sau acnee. 
- Nu există nici o dovadă că mancatul ciocolatei provoacă migrene sau dureri de cap.
Are efecte anticancerigene.
Anumite studii statistice au relevat cresterea incidentei unor anumite forme de cancer la persoanele care consuma in mod curent si in cantitati apreciabile a dulciurilor, cum ar fi ciocolata. Dar exista foarte putine dovezi care sa indice proprietati favorizatoare sau de tratament ale cancerului prin intermediul ciocolatei
 bogate in flavonoide. 
Totusi, rezultate obtinute in laboratoare dovedesc proprietati anticancerigene ale flavonoidelor din boabele de cacao. Compania Mars Inc. se afla in tratative cu o companie farmaceutica pentru a scoate pe piata un medicament bazat pe flavonoizi sintetizati din boabele de cacao.

- Inhiba tusea.
Teobromina prezenta in ciocolata - ingredient activ in combaterea tusei, este de trei ori mai eficienta in tratament decat codeina, principalul medicament utilizat contra tusei. Ciocolata are o actiune locala de calmare si rehidratare a mucoasei gatului.

- Are efect antidiareic. Flavonoidele au o actiune inhibatoare antidiareica, ceea ce sugereaza beneficii antidiareice ca urmare a consumului de ciocolata.

- Nu este cariogena: cacao contine tanin, care contribuie la prevenirea cariilor prin atenuarea procesului de formare a placii dentare, fluor, care consolidează smalțul dentar şi proteine din lapte in cazul ciocolatei cu lapte, de asemenea, protejeaza împotriva cariilor, în timp ce acidul oxalic din ciocolata pare a avea un efect similar în reducerea producției de acid.

- Ciocolata nu produce constipație: acesta conține tanin (polihidroxifenol) şi fibre care au un efect de stimulare a peretelui intestinal şi permitand o digestie rapida.

Ciocolata conține:

1) Multe minerale. 
• ciocolata neagra contine magneziu şi fier.
 
• ciocolata cu Lapte este bogata in calciu şi potasiu.

2) Fluor, fosfati şi polihidroxifenol 
Un comprimat de 100 de grame de ciocolata neagra contine: 
• 400 mg de potasiu sau de 20% din nevoile de zi cu zi.
 
• 280 mg de fosfor este de 30% din nevoile de zi cu zi.
 
• 100 mg calciu sau 12% din nevoile de zi cu zi şi de 2 ori mai mare în ciocolată cu lapte.
 
• 290 mg de magneziu (85% din nevoile de zi cu zi),
 
• Vitamina E (35% din nevoile de zi cu zi), vitaminele B1, B2, B5, B6, PP, precum şi B9 şi urme de beta-caroten. Pentru toate aceste motive, vă recomandăm un consum regulat de ciocolata (
cel puțin 40 de grame pe zi).”

Ce riscuri prezinta ciocolata?

a. Riscul de obezitate

Ingrijorarea majora a unor nutritionisti este faptul ca, desi consumul de ciocolata poate afecta in mod pozitiv prevalenta unor biomarkeri care pot reduce incidenta bolilor cardiovasculare, aceasta cantitate va fi destul de mare pentru un efect serios ceea ce ar echivala cu un numar mare de calorii introduse in circuitul alimentar, calorii care nefiind utilizate in procese intensive energetice celulare provoaca obezitatea. Astfel ciocolata poate avea un dublu efect, favorizand obezitatea in acelasi timp cu beneficiile flavonoizilor. Deci, amestecam cacao pudra cu apa si o bem ca atare (cred).

b. Acnee

Contrar credintei populare de favorizator al acneei, studii clinice nu au putut confirma o actiune sigura, desi zaharul din ciocolata poate contribui la cresterea valorii glicemiei sanguine. Laptele este dovedit a favoriza aparitia acneei si in general consumul excesiv de ciocolata cu lapte poate intr-o oarecare masura favoriza aparitia acneei.

c. Intoxicarea cu plumb

Ciocolata are una dintre cele mai ridicate concentrații de plumb dintre produsele dietetice tipice omului din vest, cu potențial de a cauza o slabă otravire cu plumb. Deşi studii recente au arătat că boabele absorb puțin plumb, acesta tinde să se lege de cojile boabelor şi astfel să devină contaminate. Un articol de recenzie, publicat în anul 2006 afirmă ca în ciuda nivelului ridicat al consumului de ciocolată, există un număr mic de date cu privire la concentrațiile de plumb din aceste produse. Într-un studiu al USDA (Departamentul de Agricultura al S.U.A) din anul 2004, nivelul mediu de plumb din esantioanele testate varia de la 0,0010 până la 0,09565 µg plumb per gram de ciocolată; dar un alt studiu realizat de un grup de cercetare elvețian în anul 2002 a descoperit că unele ciocolate conțineau până la 0,769 µg per gram, aproape de limita standard internațională acceptată de plumb din cacao pudră sau boabele de cacao, care este de 1 µg plumb per gram. In anul 2006, U.S. Food and Drug Administration a coborat cu o cincime cantitatea de plumb permisa in dulciuri, dar conformarea la aceasta limita este optionala. In timp ce studiile arata ca plumbul aflat in compozitia ciocolatei ar putea fi absorbit doar partial de organismul uman, inca nu este cunoscut debutul efectelor plumbului asupra bunei functionari a creierului copiilor si chiar in mici cantitati plumbul poate determina deficiente ale dezvoltarii neurologice, inclusiv scaderea factorului IQ.

d. Otrăvirea cu teobromină

In cantitati suficiente, teobromina gasita in ciocolata este toxica pentru organismele animale, precum caii, câinii, papagalii, rozătoare mici, si pisici deoarece acestea nu sunt capabile sa metabolizeze substanta chimica in sine. Daca sunt hraniti cu ciocolata, teobromina va ramane in sistemul lor circulator o perioada de timp pana la 20 ore, iar animalele vor experimenta crize epileptice, infarct miocardic/ atac de cord, hemoragii interne, sau chiar moartea. Tratamentul in astfel de cazuri implica inducerea starii de voma in cel mult doua ore de la ingerare, sau contactarea de urgenta a unui medic veterinar pentru stabilirea tratamentului medicamentos.
Un câine de talie medie care cantareste aproximativ 20 de kilograme va avea de-a face cu disconfort intestinal sever dupa ingerarea a nu mai mult decat 240 g de ciocolata amaruie, dar nu va avea de-a face cu bradicardia sau tahicardia decât daca mananca cel putin jumatate de kilogram de ciocolata cu lapte. Ciocolata amaruie are de 2 pana la 5 ori mai multa teobromina ceea ce o face mai periculoasa pentru caini.
Conform «Merck Veterinary Manual», aproximativ 1.3 grame de ciocolata de casa per kilogram corp al unui câine, sunt suficiente pentru a provoca simptomele de toxicitate. De exemplu: un baton obişnuit de 25 de grame de ciocolată de menaj este de ajuns pentru a provoca aceste simptome unui câine de 20 de kilograme.
Bineînțeles, ciocolata de menaj este rareori folosită în consumul direct datorită gustului său neplăcut, dar alte toxicități canine provocate de ciocolata amăruie pot fi extrapolate în baza acesteia.
Deoarece câinilor le place gustul dulciurilor de ciocolată la fel de mult ca şi oamenilor şi sunt capabili să găsească şi să mănânce cantități mult mai mari decât serveşte în mod obişnuit un om, aceştia ar trebui ținuți departe de mult râvnita ciocolată. 
Există rapoarte conform cărora salteluțele făcute din pastile de cacao sunt periculoase pentru animalele de casă (şi nu numai).

Intr-un studiu recent facut pe ciocolata, canalul BBC, arăta că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaşte o creştere a activității electrice, iar ritmul cardiac creşte mai mult decât în timpul unui sărut pasional şi senzația dureaza de patru ori mai mult.

Ciocolata si circulatia sangelui

Exista si alte cateva beneficii posibile datorate consumului de ciocolată amăruie şi cacao, dupa cum urmeaza:

 Cacao posedă un puternic· efect antioxidant natural, protejând împotriva oxidării lipoproteice, mai mult decât alte alimente sau băuturi bogate în antioxidanți polifenolici. Procesarea acesteia cu substanțe alcaline distruge flavonoidele.

· Prin studii clinice s-a demonstrat ca datorita consumului de ciocolata tensiunea arteriala se reduce şi dilatațiea vaselor de sânge se îmbunatățeste datorita circulației sporite generate de consumul de ciocolata bineinteles.
Ciocolata contine si grasimi, o treime din aceste grăsimi sunt grăsimi saturate în special acidul stearic şi o grasime nesaturată numită acid oleic. 
In mod particular si discordant față de alte grăsimi nesaturate, acidul stearic nu creşte nivelul colesterolului din sânge. 
Consumul de ciocolată în cantități relativ mari nu creşte nivelul colesterolului, ci chiar este indicată o actiune de scădere a acestuia din urmă.

· Daca doriti ciocolata incercati-o pe cea dietetica sau pe cea neagra amestecata cu condimente pentru ca acestea acopera, prin gustul lor, locul gol lasat de catre absenta zaharului.Trebuie sa tineti cont de concentratia de cacao, de lapte, zahar, unt de cacao, pudra de cacao si conservanti.

Proprietățile afrodiziace ale ciocolatei

In cultura populară romantică au fost atribuite ciocolatei proprietăți afrodiziace puternice, adeseori fiind asociate plăceri senzuale provocate de consumul acesteia. 
Explicatia stiintifica ce sta in spatele ipotezei de „proprietate afrodiziaca” este urmatoarea: componența de natură grasă şi zaharoasă a ciocolatei stimulează hipotalamusul, inducând o senzație plăcută şi cu efect asupra nivelului serotoninei. Deşi serotonina are un efect stimulator, în cantități mari aceasta este transformată înmelatonină, care duce la o reducere a apetitului sexual.

Serotonina (conform Dex)
1. SEROTONÍNĂ s.f. (Fiziol.) Substanță prezentă în celulele tractului gastro-intestinal, în creier, în plachetele sangvine ale unor mamifere, cu rol important în contracția musculaturii netede, în dilatarea capilarelor, în creşterea permeabilității vaselor mici. – Din fr. sérotonine.
2. SEROTONÍNĂ s.f. Compus chimic prezent în organism, cu un rol important în biochimismul funcțional al creierului. [< engl. serotonin]
3. SEROTONÍNĂ s.f. substanță hormonală secretată de celulele cromafine ale peretelui intestinal şi de diverse țesuturi, cu acțiune vasoconstrictoare. (< fr. sérotonine, engl. serotonin)

Cum se consuma ciocolata?

Consumul de ciocolata armonizeaza arta cu pasiunea. Cel mai important este gustul, savoarea; aprecierea ciocolatei in toata splendoarea ei, trebuie degustate cat mai multe sortimente, cat mai multe forme ale ei.
Incercati cat mai multe sortimente
 de ciocolata cu lapte intotdeauna descoperirii calitatii gustului si nu a cantitatii oferite.
Este neaparat obligatoriu sa incercati ciocolata neagra! Trebuie insa sa stiti ca gradul de intensitate, dat de gustul amarui, este cuprins undeva intre 45% si 100%. Pentru inceput se poate degusta cea cu 45%-50% cacao. Cei mai multi dintre noi resping ciocolata neagra, pe motiv ca e amara. Acestia au gustat pentru prima data o bucata de ciocolata neagra cu un continut de cacao intre 88%-100%.

Savurati ciocolata!
Nu este important in ce forma alegeti sa o consumati, fie ca este sub forma de ciocolata calda, fie ca este o tableta, fie ca alegeti sa lasati bucatelele sa vi se topeasca in gura, ideea este sa faceti toate astea incet, sa-i puteti simti gustul, sa-i puteti aprecia "buchetul", aroma si intesitatea. La fel ca si vinul, cognac-ul sau whiskey-ul vechi, ciocolata se diferentiaza prin sortimente, textura, calitate, miros, aroma.

Despre Noi

About Ciocopolis


  • Ciocopolis.ro este locul în care iubitorii de ciocolată sunt invitaţi să ia parte la călătoria gastronomică bucurându-se de savoarea spectacolului gustativ oferit de ciocolată prin varietatea impresionantă a peste 90 de arome şi gusturi unice.


  • Ciocopolis.ro este primul magazin online de ciocolată super-premium din România, care oferă clienţilor săi o variată gamă de produse din ciocolată alături de cele mai minunate experienţe gastronomice.


  • Pentru că ne dorim ca toţi clienţii noştri să aibă o experienţă gustativă inegalabilă, am selecţionat atent toate produsele din portofoliul nostru, oferindu-le acestora o variată gamă de tablete de ciocolată, cu gusturi nebănuite şi complet noi pentru piaţa din România.

Contact

Newsletter

Subscribe

Subscribe to our newsletter